1995-2012

Koncem leta 1988 je podjetje Idustrijaimport iz Ljubljane začelo s prvo povojno prodajo motornih koles Harley-Davidson. Iz neznanih razlogov prodaja ni bila uspešna, saj je bilo na področju Jugoslavije prodano manj kod ducat Harleyjev, mislim, da od tega štirje v Sloveniji. Po manj kot treh letih pa je prodaja popolnoma prenehala. Tako takrat Industrijaimport tudi ni ustanovila chapterja.

Leta 1995 pa se je podjetje Motoklub d.o.o. iz Ljubljane uspešno dogovorilo za zastopstvo (distributerstvo) za področje bivših republik Jugoslavije. Prodaja je hitro rastla. Arhitekt Slavko Škulj iz Ljubljane, velik ljubitelj predvsem “nostalgičnega” motociklizma in poznavalec razmer je seveda vedel tudi za H.O.G. in chapterje. Ker je imel svojega osemdesetinčneža že od 1990, je vztrajno prigovarjal Motoklubu, da naj končno ustanovi chapter. Zaradi v začetku malo trmastih ušes, ki jim je prigovarjal, si je Škulj omislil za povečan pritisk še mene, ki sem svojega osemdesetinčneža vozil že od 1989. In sva prigovarjala. Seveda je imel Motoklub veliko dela, a je kljub temu iz nekega sestanka v Nemčiji prinesel debelo črno mapo, na kateri je pisalo H.O.G., in mi jo podal, rekoč: “Na. Pa si naredite chapter.”

Polotil sem se vseh mogočih metod iskanja slovenskih lastnikov Harley-Davidsonov. Vsi so pomagali in mi vedno povedali še za koga. Potem pa brskanje po imeniku (knjigi), klicarjenje vseh mogočih ljudi … Npr.: “Gospod, ki se piše tako kot Vi, ima HD-ja. Ustanavljamo klub in bi želeli kontaktirati z njim. Ali mogoče veste zanj?” Včasih je bilo na drugi strani nezaupanje, včasih veselje. Pa sem jih izbrskal. Vseh 23. Seveda jih je nekaj pustilo tudi naslov pri Motoklubu, saj jih je veliko prihitelo, ko so izvedeli za novo prodajalno.

Med tem pa sem že dal mapo HOG v prevod. Pa tudi Motoklub je prišel s sestanka s svojim principalom in naenkrat se mu je malce mudilo ustanoviti chapter. Izvedel je, da je to naloga vsakega zastopnika ali distributerja in da na to pri Harley-Davidsonu gledajo zelo, zelo resno.

Pa smo šli. Prva vožnja, druga vožnja, ustanovni sestanek, sestanki vodstva, še ena vožnja in novoletna zabava. Konec leta pa je Edi Berk, takratni zgodovinar, pripravil in dal za harleyiste natisniti neverjetno lep zapis o prvih mesecih življenja Lipa Chapter Slovenija.

Predno smo začeli postopek registracije chapterja, smo morali biti legalni: Sponsoring Dealerja smo imeli. Torej smo se vsi člani vodstva morali še osebno včlaniti v HOG. To je bila tudi kar kak mesec trajajoča procedura. Nato sem izpolnil vse obrazce in spiske ter jih poslal na H.O.G. Europe Office. Malo smo si faksali, zatikalo pa se je pri imenu. Mi smo si izbrali Chapter Slovenija, oni pa da ne. Da mora biti še nekaj: mesto, hrib, voda … Mi smo jim razložili, da je Slovenija majhna. Pa so razumeli in sprejeli ter to poslali v Ameriko. Tisti tam pa zopet, da ne, da mesto, hrib, voda … Kriza se je vlekla mesece.

Ker ni bilo drugega izhoda, smo se na sestankih mrzlično odločali: Ilirija, Karantanija … Na koncu pa je prevladala LIPA, drevo, pod katerim smo se Slovenci zbirali, odkar pomnimo. Pa tudi ime je kratko, hitro se ga da zapomniti in ga tudi tujci kmalu razpoznajo. Sicer je nekdo pripomnil, da je to hrvaški denar … a nam ni bilo mar. Na predlogu, ki je romal v Europe Office in nato v Ameriko, sem zapisal, da je Lipa zelo znan hrib in bo po njem razpoznan okoliš od kje da chapter je. In so bili zadovoljni, saj smo ustregli njihovemu principu mesto, hrib, voda …

Tako sem 26. marca 1996 prejel telefaks, v katerem je g. Kalkstein zapisal, da ga veseli, ko nam sporoča, da je “LIPA CHAPTER SLOVENIJA odobren s strani Milwakukeeja.” in še, da je naša “chapterska številka” 9379.

Si pa v Lipa Chapter Slovenija za ustanovitveni datum upravičeno lastimo tisti dan, ko smo skoraj vsi takratni harleyisti imeli ustanovni sestanek, ki je bil 14. septembra 1995 v gostilni Pri Žabarju v Ljubljani. Tudi Harley-Davidson vedno priznava datum ustanovnega sestanka.

In tako smo lahko naročili našitke. To lahko počne le zastopnik, pa ni pokazal izrazitega interesa. Jaz pa sem bil tako vesel, da sem jih za zalogo naročil in plačal kar sam. Pa je bil Motoklub zopet malce slabe volje, ko sem primencal k njim in povedal, da mi carina ne pusti uvoza. Naredili smo odstopno izjavo, Motoklub je plačal, kar je zahtevala država in že smo navdušeni iskali krojačke šivačke. Nekateri pa so kar svoje žene mrcvarili, da so imele od zabadanja igel v debelo usnje vse prste prebodene.

V letih ’96/’97 je Motoklub pretil, da bo dal zamrzniti chapter, češ da so mu tako svetovali v Harley-Davidsonu. Ker da člani niso … ne vem že več, kaj je bilo navedeno. Nikoli pa ne bomo izvedeli resnice, kaj je v Harley-Davidsonu bilo slabega razlaganega o nas. Vendar so se take stvari vedno umirile.

Oktobra 2001 sta me predstavnika H-D in HOG povabila na diskretno srečanje ob zajtrku v Grand hotelu Union v Ljubljani. Zaupno sta napovedala prekinitev sodelovanja z Motoklubom in me ob enem poprosila, da naj Lipa Chapter peljem naprej vsaj, dokler ne bo novega Sponsoring Dealerja. To, da bo Chapter obstal, me je seveda razveselilo in obljubil sem, da bom umirjeno deloval naprej, brez kakršnihkoli pretresov.

Tako je Lipa Chapter nadaljeval s svojimi aktivnostmi, Motoklub pa je oktobra 2002 sporočil, da zaradi upada zanimanja, DDV-ja in 11. septembra preneha z zastopanjem Harley-Davidsona, prerekel uradna serviserja in napovedal odpoved pri sodelovanju garancij. V isti sapi pa ponudil posredovanje pri nakupih motornih koles Harley-Davidson in opreme iz tujine ter gotovinsko razprodajo zalog, ki jih kljub zahtevi ni hotel vrniti Harley-Davidsonu.

Na Motoklubovo namigovanje, da brez Motokluba tudi ni Lipa Chapterja, pa nismo reagirali in smo umirjeno nadaljevali chapterske aktivnosti. Priskrbeli smo si tudi pisno zagotovilo iz H.O.G. Europe Office, da še nikoli ni bil noben chapter ukinjen.

Februarja 2003 pa smo dobili elektronsko pošto, da so se stvari premaknile o dogovorih za novo zastopstvo in torej novega Sponsoring Dealerja. In res je to postal Skupina CLAAS d.d.

Lipa Chapter Slovenija je z Motolegendo d.o.o. in kasneje Novo motolegendo d.o.o. (dir. Peter Zavasnik) skupine Claas d.d. zelo lepo sodeloval. Prirejali smo dobrodelne dražbe in druga lepa srečanja in dogodke. Vendar je Claas d.d. zašel v težave zaradi drugih zunanjih dejavnikov (samovolja Peugeota) in posledično po šestih letih sodelovanja “zaprl vrata” februarja 2011.

Tako je Lipa Chapter Slovenija leta 2011 zopet prišel pod pokroviteljstvo H.O.G. Europe Office (Sponsoring Dealer), tj. g. Martina Engelbrechta.

V tem času je tudi HOG spreminjal svoja pravila, od vrst “Officers” pa do ukinitve letnega povračila stroškov, ki je bilo do 500 €/letno. Širil je tudi spletne strani za člane, poenostavil plačila članarin HOG in mnogo drugega.

V naši evidenci se je nabralo že 361 naslovov sedanjih in bivših lastnikov 319-tih Harleyjev. Zgolj približna ocena je, da motorje proda, podari in/ali zamenja manj kot šestina lastnikov. Naš spisek ni popoln, saj niso vsi lastniki vrnili Evidenčnih listov in tudi posredovani podatki distributerjev so bili včasih zadržani. Kar nekaj pa je bilo zasebnih uvozov, za katere smo morda izvedeli, ali pa tudi ne.

Razposlanih je bilo 22.959 dopisov in 5.299 obrazcev z vabili na srečanja, sestanke, dogodke, vabili za članstvo ali obvestili sklepov vodstva.

V vodstvu chapterja je izmenoma sodelovalo 34 članov, običajno jih je bilo aktivnih od 8 do 10 v posameznih obdobjih. Imeli smo 95 sestankov s 593 prisotnostmi (71,5 %), razposlanih je bilo 829 zapisnikov in pripravili smo 142 dogodkov, večinoma izletov.

V zadnjih letih plačuje članarino okoli 100 lastnikov letno, v spisku aktivnih članov pa vodimo okoli 150-170 lastnikov. Spisek aktivnih članov se stalno spreminja zaradi novih in bivših lastnikov, občasno pa ga skrčimo za tiste člane, ki že nekaj let niso plačali članarine in tudi na splošno niso pokazali zanimanja za chapterovanje. Od posameznikov občasno prejmemo poštno zavrnjena pisma s pripisom “naslovnik neznan”.

Po letu 2003 je Lipa Chapter Slovenija svobodneje zadihal in se lahko odločil npr. tudi za donacije. Za plačano članarino šteje donacija ZUIM-u (danes CIRIUS), ki jo porabijo neposredno za pripomočke gibalno oviranih otrok. Tako smo zbrali 18.324,79 €. Z dražbami umetniških del od leta 2004 dalje smo zbrali še 8.318,00 € in pri oddaji Lepo je biti milijonar še 12.520,00 €.

Po uradnih podatkih je bilo konec leta 1995 registriranih 28 Harleyjev, v zadnjem letu mojega direktorovanja (2012) pa že 414, od tega kar 21 starodobnikov. In še 26 Buellov.

V sredini leta 2012 sem po sedemnajstih letih iz osebnih razlogov moral odstopiti iz vodstva. Na sestanku vodstva sem predal direktorstvo Mihi Mušiču, kar je bilo soglasno sprejeto tudi s strani vodstva Lipa Chapter Slovenija in sporočeno takrat začasnemu Sponsoring Dealerju.

Najlepši pregled o aktivnostih, srečanjih, izletih in druženjih LIPA Chapter Slovenija boste našli v galeriji srečanj.

Srečno vožnjo!

Rastko

2012-2020

Od leta 2012, ko sem prevzel direktorsko mesto, je bil Lipa Chapter Slovenija že debelo leto brez zastopnika in torej brez pravega “Sponsoring Dealerja” oz. pokrovitelja. Torej smo bili harleyisti tudi brez uradnega dobavitelja motorjev, rezervnih delov in opreme in smo se znašli vsak po svoje. Lipa Chapter Slovenija pa je veselo in živahno nadaljeval svoje poslanstvo.

Z zanimanjem smo spremljali govorice, katero slovensko podjetje bo novi zastopnik. Več se jih je pojavilo, pa zamisel čez čas tudi opustilo zaradi prevelikih zahtev Harley-Davidson Inc.

Leta 2016 smo v Sloveniji dobili novega zastopnika firme Harley-Davidson. Trgovina je na Jurčkovi poti 233 v Ljubljani (na Rudniku).

Zastopnik je članom Lipa Chapterja omogočil tudi uporabo klubske sobe (2016-2020), kjer vsak četrtek potekajo družabna srečanja in kjer se člani družijo in izmenjujejo svoje motoristične in druge izkušnje. Ta del druženja je namenjen prvenstveno samo članom Lipa Chapter Slovenija – izjemoma so povabljeni tudi drugi motoristi oziroma osebe. Dandanes so druženja v lokalu “TWO RIDERS”, ki je poleg trgovine Harley-Davidson in je namenjeno vsem motoristom in njihovim simpatizerjem.

Leto 2016 je bilo izredno pomembno za LIPA Chapter Slovenija – navkljub dejstvu, da v letu 2015 in začetku 2016, še nismo imeli zastopnika, smo bili kontaktirani s strani H.O.G. Europe in zaprošeni za pomoč pri organizaciji H.O.G. Rally Portorož 2016. Naloge smo se z veseljem lotili in s pomočjo Pleter Chapterja iz Hrvaške organizirali 4 izlete – 2 po Sloveniji in 2 po Hrvaški. Izleti so bili imenitno obiskani in deležni mnogih pohval s strani udeležencev. Skupaj z odlično organizacijo lokalnega turističnega društva (Slavica Tucakov) in podporo župana Petra Bossmana smo bili zaslužni za ponovno nominacijo in dodelitev organizacije H.O.G. Rallyja Portorož 2020! Le-ta je bil zaradi pandemije COVID-19 prestavljen na leto 2022 – ponovno z odlično organizacijo izletov LIPA Chapter in lokalnega turističnega društva!

Število izletov v letih 2013-2020 je počasi raslo – še bolj pomembna pa je bila rast števila udeležencev. Pripravili smo 78 uradnih izletov in srečanj ter še vsaj pol toliko drugih srečanj in izletov.

Leta 2020 je bilo po uradnih podatkih registriranih Harleyjev 1.232 in še 31 Buellov, skupaj torej 1.263, kar pomeni, da se je število Harleyjev v obdobju mojega direktorovanja potrojilo.

Srečno vožnjo!

Miha

2020 – še vedno

Sredi leta 2020 mi je Miha predal direktorstvo v H.O.G. Lipa Chapter Slovenija. Prizna, da me je po tihem na to pripravljal kar nekaj let, saj sem se temu malo upiral. V vodstvo sem pridobil nekaj delovnih članov in ni mi bilo več tako naporno, kot je to bilo Rastku in Mihi. Seveda so člani vodstva vedno radi pripravili izvrstne izlete. Ampak kaj, ko vodenje chapterja zahteva še veliko drugih opravil in odgovornosti.

Na 25. obletnico chapterja smo se dobro pripravili in se dobili na dan ustanovitve 14. septembra. Povabili smo tudi vse ustanovne člane, jih predstavili množici zbranih članov in jim podelili spominske značke “founder member”. Izdelali smo tudi vezen jubilejni našitek za harleyiste in člane chapterja.

Značka 25 za ustanovne člane
Našitek 25 let

Kmalu pa so prišli težki časi. V dolgem obdobju Covida je bilo toliko prepovedi in omejitev, da enostavno ni šlo. Neko zatočišče nam je nudil naš ustanovni član Lojze, kjer smo se šli poredkoma kakšno malo ilegalo, da ne bi pozabili drug drugega. Vozil pa se je vsak zase in po par se nas je “naključno” srečalo.

Prepovedi so rahljali šele spomladi 2021. In kovidno obdobje “stradanja” se je pokazalo tudi na prvem pokovidnem chapterjevem izletu “Na Dolenjsko”, saj je prišlo rekordnih 65 Harleyjev.

H.O.G. Europa pripravi vsako leto osrednje evropsko veliko srečanje Harleyistov. Leta 2016 je bila v Portorožu po nekem H-D-jevem algoritmu izračunana udeležba 17.000 Harleyjev. V HOG so bili tako navdušeni nad organizacijo in pomočjo lokalnih turističnih delavcev, da so sklenili zadevo ponoviti leta 2021. Kar seveda ni običajno, saj je dogodek vedno drugje. Pa so zaradi nadaljevanja Covid krize to prestavili na 2022. Takih stvari se ne da izpeljati “na vrat na nos”. H.O.G. Europe ima za to posebno ekipo in pravila, skupaj s chapterjem pa deluje več kot 100 ljudi. Zato so to srečanje prestavili na bolj zanesljivo obdobje.

In bilo je zelo uspešno. Prišlo je preko 30.000 Harleyjev iz vseh vetrov Evrope in iz drugih celin. Člani Lipa Chapter Slovenija, ki so pripravljali in vodili vsakodnevno po več izletov za velike skupine in asistirali tudi drugače, so zaslužni, da je naš chapter dobil posebno priznanje HOG-a.

Poleg rednih letnih obiskov otrok CIRIUS-a, smo izpolnili tudi željo Ljubljanskega združenja za MS (multiplo sklerozo).

Praznovali smo na Švarcijevi H-D-poroki in za Simonov 90. rojstni dan.

Leto 2023 smo začeli zelo zgodaj s smučarsko tekmo in večdnevnim druženjem v Kranjski Gori. Povabili smo tudi nekaj sosednjih chapterjev in zbralo se nas je 150, tekmovalo pa nas je 80. Bojan Križaj je ne samo pomagal organizirati, ampak je celo omogočil izdelavo smuči Elan/Harley-Davidson po smešni ceni, lastnoročno montiral vezi in na željo na smuči dodal svoj podpis. Pravi ambasador takega dogodka. Tekmo je uspešno zaključilo 45 harleyistov in še 21 “ta nežnih”.

Elanove smuči H-D

Leta 2021 smo imeli v Sloveniji že 92 lastnic registriranih Harleyjev, leta 2022 je bilo registriranih 1.424 H-D in še 30 motociklov Buell. Te številke še stalno rastejo.

… se nadaljuje čez čas.

Srečno vožnjo!

Peter

Rastkov P.S.:

Še vedno se slišim ali srečam tudi s prejšnjimi člani Lipa Chapter Slovenija. In znova in znova od vseh slišim podobno: da je (bilo) druženje v Chapterju eno najlepših obdobij njihovega življenja. Torej? Odgovor je na dlani!